Augmented reality geluid met de Bose AR bril
Augmented reality werd uitsluitend gebruikt met beelden, maar dat hoeft niet zo te zijn. Audiobedrijf Bose heeft op het SXSW-festival van dit jaar de “Bose AR” aangekondigd. Bose liet zien hoe AR met geluid er uit kan zien. Het bedrijf is van plan deze zomer 10.000 van deze brillen te verzenden naar ontwikkelaars en fabrikanten met de intentie om samen te werken.
Bose AR-apparaten combineren de gegevens van bewegingssensoren en GPS van je mobiele telefoon en verbinden deze met Bluetooth. GPS detecteert waar een gebruiker zich bevindt en de negen as sensor bepalen in welke richting ze kijken en bewegen. Kleine, gerichte luidsprekers zorgen voor het geluid. App-ontwikkelaars kunnen locaties labelen om specifieke geluiden te activeren. Daarnaast kunnen de bewegingssensoren gebruikt worden als een op het hoofd gebaseerde gebarenbeheerinterface.
Bose heeft zo’n $ 50 miljoen gereserveerd voor Bose AR-ontwikkelaars en vermeldt al 11 softwarepartners, waaronder Yelp, TripAdvisor en fitnessbedrijf Strava. Bose category business manager Santiago Carvajal noemde bedrijven als Ray-Ban en Warby Parker als potentiële hardware-partners, maar zegt dat er nog niemand is gecontracteerd. “We zijn in gesprek met een aantal draagbare hardwarefabrikanten in de brillenindustrie”, aldus Santiago Carvajal Het is nog niet bekend welk prijskaartje de bril zal krijgen. Dit zal uiteraard afhankelijk zijn van wie de bril maakt.
Het bedrijf wil Bose AR in zoveel mogelijk soorten apparaten plaatsen. Een groot display-rek toonde fietshelmen, brillen op sterkte en oordopjes als voorbeelden van mogelijke toekomstige producten. Er waren twee werkende apparaten beschikbaar bij SXSW: een 3D-geprinte zonnebril en een aangepaste versie van zijn QuietComfort30-hoofdtelefoon, voorlopig bekend als de QC3X. De bril gaat blijkbaar drie tot vier uur mee, maar Bose wil zes tot acht uur op een commerciële versie.
Carvajal zegt dat Bose vooral geïnteresseerd is in brillen omdat ze comfortabeler en ‘sociaal acceptabeler’ dan oordopjes, en ze geven niet de indruk dat je tijdens het dragen niet aanspreekbaar bent. “We dragen al jaren een bril, ze worden door iedereen geaccepteerd”, aldus Carvajal.
De lenzen van de Bose AR bril kan hebben heen AR functie. De prototype-zonnebrillen zien er van de voorkant volkomen normaal uit. Ze vallen opzij vanwege de ingebouwde luidsprekers, de bewegingssensoren en een touchpad. Maar ze zijn nog steeds erg licht, en Carvajal zegt dat het gewicht niet veel zou moeten veranderen in een productieversie.
Bose bouwde een paar eenvoudige apps voor SXSW, die vrij goed werken, zo niet perfect. De meest indrukwekkende demonstratie was een augmented reality-tour door de bars en restaurants langs een straat in Austin. Het werkte als een visuele augmented reality, maar met geluid in plaats van een heads-up display: je kijkt naar een gebouw en tikt op een touchpad, je krijgt vervolgens kort te horen wat erin zit.
Carvajal vertelde dat Bose AR kan bepalen wanneer je naar een specifiek beeld in een park kijkt, maar niet als je naar een specifiek detail kijkt. Het is niet zo precies als telefoon- en brilgebaseerde AR-projecten die virtuele objecten “vastpinnen” op uiterst specifieke locaties.
Het nut van Bose AR hangt af van wat ontwikkelaars ermee doen. En het horen van iemand die tegen je praat, voelt niet zo bijzonder hightech als het kijken naar een hologram. Maar afhankelijk van wat de AR-bril gaat kosten, biedt het een frisse en weinig risicovolle manier van denken over augmented reality. Het kan ook gemakkelijk een visuele weergave aanvullen, omdat visuele en audio AR beide afhankelijk zijn van een goed begrip van beweging en locatie.
Update: Een woordvoerder van Bose zegt dat het niet van plan is om een zelf gemerkte commerciële versie van de bril te verkopen. Plannen bevatten momenteel alleen Bose ontwikkelingskits en partnerapparaten.
Vrijblijvend kennismaken?
Virtueel of in het echt? Bel of neem contact met ons op via het contactformulier.