Wat is augmented reality
De mogelijkheden en toekomst van Augmented Reality
Wat is augmented reality?
We gebruiken het al jaren, we zien het overal maar wat is augmented reality nu precies en waarvoor gebruiken we dit?
De laatste jaren worden we rond onze oren geslagen met nieuwe ontwikkelingen en nieuwe technologieën, dingen die 20 jaar geleden onvoorstelbaar leken. Het moeilijkste is natuurlijk op de hoogte te blijven van al deze nieuwe ontwikkelingen. Het lijkt soms alsof de tijd je voorbijstreeft en al deze nieuwe snufjes uit het niets verschijnen. Wat als ik je nu eens zeg dat dit niet het geval is? Dat de meeste “nieuwe technologieën” vaak al jaren bestaan maar sinds kort pas betaalbaar zijn voor de gewone particulier?
Tot op de dag van vandaag is augmented reality al dagelijks zichtbaar op de tv. Of je nu voetbal aan het kijken bent of het nieuws aan het volgen AR zit er automatisch in en dat al gedurende jaren. Lijkt dat gek? Lees dan zeker eens verder en laat je meevoeren in de wonderen van deze technologie die vandaag de dag voor iedereen beschikbaar is.
Het verschil tussen virtual reality, augmented Reality en mixed reality
Het zijn 3 concepten waarbij er veel overlappingen zijn. Ondanks de verschillen komen ze allemaal ongeveer van hetzelfde concept.
Mixed reality:
Hierbij combineer je de realiteit en de virtualiteit op een heel mooie manier, dit laat bijvoorbeeld in games toe om de kamer om te toveren tot een slagveld. Je zit nog in dezelfde ruimte, maar alles rondom je is vervangen door een gesimuleerde fantasiewereld. Hierbij komen zowel augmented reality als virtual reality samen.
Virtual reality:
Hierbij kom je terecht in een volledig gesimuleerde omgeving dankzij de VR bril. Het enige verschil met mixed reality is dat het volledig gesimuleerd is en dus geen overeenkomsten bevat met je omgeving. Het is heel leuk voor zowel games maar ook voor militaire trainingsdoeleinden. Het nadeel is dat deze technologie nog niet op punt staat. Het kan schadelijk zijn voor de ogen, en misselijkheid kan worden veroorzaakt door storing van het middenoor.
Wat is augmented reality en wat zijn de mogelijkheden?
Bij augmented reality plaats je een stukje virtueel in de realiteit. Bij voetbal is dit bijvoorbeeld de score die je kunt volgen tijdens de match. Die score hangt niet voor de camera maar toch kun je het perfect opvolgen.
De meest bekende vorm van AR is Pokémon GO en IKEA. Wanneer je een pokemon vind kun je deze zien in je kamer, een live beeld van je kamer met ineens je nieuwe aanwinst die op de salon tafel staat. En ik denk dat iedereen zijn woning wel eens ingericht heeft met IKEA meubilair? Via de website kun je de meubels al eens testen voordat je naar de winkel gaat, je plaatst je meubelstuk in de gewenste ruimte en je ziet dat dat past simpel toch?
Een klein beetje geschiedenis
Augmented reality bestaat al langer dan je denkt
De geschiedenis van augmented reality
1968: Ivan Sutherland en Bob Sproull ontwikkelen een VR bril wat natuurlijk een zeer primitief beeld vormde. Dit toestel, genaamd sword of damocles, was onze eerste ervaring met wat AR zou worden.
1975: Myron Krueger ontwikkelde een systeem om door menselijke bewegingen digitale beelden te manipuleren. Dit project kreeg de naam Videoplace.
1980: In het begin ontwikkelde Steve Mann de eerste draagbare computer genaamd EyeTap. Het is de primitieve voorloper van de smart glass.
1987: Hier ontdekte Douglas George samen met Robert Morris de eerste vorm van HUD (heads-up display) waarbij je astronomische gegevens kon bekijken in de lucht.
1990: Dit is de geboorte van de term augmented reality. Thomas Caudell en David Mizell, 2 onderzoekers voor Boeing, kwamen voor het eerst opdraven met deze term. In 1992 vond Louis Rosenberg van de US airforce het systeem uit genaamd Virtual Fixtures. Dit was de eerste echte AR waarmee je de realiteit kon aanpassen.
Hierna volgde de ontwikkelingen elkaar op tot we op de dag van vandaag zowel de Google Glass als Pokemon Go kunnen toewijzen aan het succes van alle bovenstaande personen.
Handige links
The sword of damocles: https://www.youtube.com/watch?v=NtwZXGprxag
Videoplace: https://www.youtube.com/watch?v=dmmxVA5xhuo
EyeTap: https://www.youtube.com/watch?v=jSAGHqcVupE
Waarvoor wordt augmented reality gebruikt
Er zijn vele toepassingen maar 1 van de meer bekendere is objectherkenning. Door een door het systeem geregistreerd object te scannen krijg je extra informatie over het product of beeld. Bijvoorbeeld meer informatie over de geschiedenis van een schilderij of monument. Het heeft veel overeenkomsten met virtual reality maar de belangrijkste verschillen zijn dat je bij VR bijna alle realiteit overlapt waarbij AR slechts een kleine toevoeging geeft. Hierdoor kan informatie intuïtief worden weergegeven en kun je er ook op een interactieve manier mee omgaan.
Smartphones
Dankzij de kwaliteit en rekenkracht van de smartphones is de markt zich hierop gaan focussen. Apps kunnen hierop inspelen en dankzij bluetooth en wifi zijn ze ook makkelijk te combineren met smart glasses en andere systemen.
Er zijn natuurlijk wel een aantal zaken waar ontwikkelaars rekening mee moeten houden. En hierbij kwam het mobiel maken van deze toepassingen als voorbeeld. Het moet natuurlijk betaalbaar zijn, robuust, het moet zowel autonoom als compatibel zijn met andere toepassingen, real time tracking, een goede structuur bevatten en hoofdzakelijk moet een bedrijf tijd en moeite blijven steken in innoveren. Het is een snelgroeiende markt en een “nieuw product” is al snel verouderd. Het is een constant gevecht tussen concurrenten en risico’s durven nemen, want niet alles slaat natuurlijk aan ook al leek het een heel goed idee.
Waarin word AR allemaal toegepast?
Van computergames tot complexe medische operaties AR is overal nuttig. In een attractie in een pretpark of zelfs in je auto. Als je achteruit wil parkeren zie je op je scherm een pijltje met je rijrichting terwijl je de straat achteraan je auto ziet.
In het onderwijs en musea kun je op een leuke manier informatie overbrengen.
Niet te vergeten in gevechtsvliegtuigen zie je soms virtuele vakjes met informatie over de hoogte, brandstof,… Ik denk dat iedereen wel eens in een film dit heeft gezien?
Bij Iron Man zit dit bijvoorbeeld in zijn helm verwerkt maar ook Arnold Schwarzenegger in de terminator zou dit systeem zogenaamd gebruiken.
In de zorg- en medische sector
Er is tegenwoordig ook meer en meer vraag naar AR in zowel de zorgsector als de medische sector. We worden allemaal ouder en dat zorgt er natuurlijk ook voor dat er meer druk staat op een zo efficiënt mogelijk gebruik van mankracht en budget. Maar ook aangezien het aantal kinderen jaarlijks blijft dalen gaat de focus meer en meer uit naar de senioren. Maar hoe past dit binnen deze sector?
– Via een tablet of zelfs een bril kun je patiëntendossiers bekijken en belangrijke geheugensteuntjes opvolgen.
– Dit is gebruiksvriendelijk en tijdsbesparend maar verminderd natuurlijk ook het risico op fouten.
– Je kunt informatie over operaties en ingrepen mooi overbrengen en uitleggen door mixed reality toe te voegen en bijvoorbeeld een 3D kloppend hart tonen voor een correctere uitleg.
Senioren kunnen langer zelfstandig blijven
Het is ook een goede oplossing om senioren langer mobiel te laten blijven en bijvoorbeeld langer thuis te houden. Door een bril waarbij een alarm zou worden getoond als geheugensteuntje om de medicatie niet te vergeten tot het medicament scannen of het de juiste is en tonen hoeveel pillen er genomen moeten worden. Telefoongesprekken kunnen aangenomen worden zonder naar de telefoon te moeten lopen en via de camera kun je hulp op afstand inroepen van familie of zorgverleners en het probleem ook onmiddellijk tonen.
Het ging veel over de medische sector maar het is een goed voorbeeld om aan te tonen dat het wel degelijk een goede invloed kan hebben op onze maatschappij.
Sociaal blijven in deze periode
Wat is één van de grootste problemen van deze tijd? Mensen zijn niet meer sociaal door de smartphones, webwinkels, games. Jongeren komen niet meer buiten, mensen praten niet meer met elkaar door altijd op het scherm te turen. Kan ik dit volledig ontkennen? Nee, het is een tijd waarbij inderdaad persoonlijk contact niet altijd meer de hoofdzaak is. Maar met de AR bril kun je perfect contact houden met de mensen rondom je, het kan zelfs de menselijke interactie bevorderen. Een goed voorbeeld is dokters en patiënten. In plaats van door dossiers te bladeren kun je de juiste informatie oproepen zowel spraakgestuurd als door middel van gebaren. Je hoeft de interactie niet stop te zetten en maakt alles zelfs persoonlijker.
Keuzes maken
Het is natuurlijk niet gemakkelijk om te kiezen welk systeem voor jou toepassing het beste is. Zeker aangezien niet elk systeem past bij jouw doel en er al veel pilot programma’s lopen. Zowel hardware als software moet op elkaar afgestemd worden en het moet nauwkeurig werken. Groeit een bedrijf moet ook deze software mee kunnen groeien. Het is hierom altijd aangeraden om professionele hulp te zoeken voordat je een beslissing maakt. Google is leuk, maar natuurlijk kan iedereen hierop schrijven wat hij of zij wilt. Zoek een expert en laat je informeren, vraag desnoods een second opinion. Nooit licht overgaan want het is een hele investering, en ook niet van dag 1 helemaal in orde. Vaak zijn er aanpassingen nodig om het voor jou bedrijf te optimaliseren. Maar geen angst het vergemakkelijkt op langere termijn alles, en mede dankzij de vooruitgang in technologie duren deze opstart periodes ook niet meer zo lang als vroeger.
Ben je een particulier dan raad ik je aan zoek eens op google en vaak heb je ook de mogelijkheid om te testen of reviews op te zoeken. Maak een budget en pas je aan aan wat je echt nodig hebt. Weet ook dat goedkoop kopen vaak duur kopen is! De middenweg is altijd mooi.
Tot slot
Het is natuurlijk een hele hoop informatie geweest, maar hou in gedachten dat al deze nieuwe ontwikkelingen ons dagelijks leven gemakkelijker, veiliger en productiever maken. Het haalt druk van veel mensen hun schouders en kan je gezondheid ook ten goede komen. We zijn vaak bang van nieuwe dingen en wat dit in de toekomst gaat doen. Maar enkel dankzij deze vernieuwingen en innovaties kunnen wij als mens blijven groeien en ons dagelijks onderscheiden. Wat we in de afgelopen decennia hebben kunnen bereiken had niemand ooit voor mogelijk gehouden maar heeft veel hard werk en creativiteit nodig gehad. Het heeft bloed, zweet en tranen gekost om op dit punt terecht te komen. Geniet van deze technische snufjes en sta open voor vernieuwing, maar blijf je altijd informeren! De juiste informatie kan je zowel tijd als geld besparen zodat je zonder frustraties kan blijven genieten.
Nu kan je iemand de vraag beantwoorden als je te horen krijgt: Wat is augmented reality nu eigenlijk?
Vrijblijvend kennismaken?
Virtueel of in het echt? Bel of neem contact met ons op via het contactformulier.
Neem contact op